Tryggare & modernare hissar!

Snart kommer en kommunikationsdel i samtliga hissar att bytas ut vilket ska innebära tryggare nödtelefoner och dessutom nya funktioner framöver. Det kommer också att krävas kod för att åka ner till källaren.

Publicerad 2021-10-05 18:00

Bakgrund

Mer eller mindre från start har föreningen haft problem med nödtelefonerna i flera hissar. Boende har rapporterat flera incidenter och två hissar har vid ett tillfälle inte klarat besiktning vilket ledde till tillsynsärende av Örebro kommun. Kone har under en längre tid gjort flera åtgärder men utan tillräckligt bra slutresultat. Nödtelefonerna använder mobilnät och täckningen är helt enkelt för dålig i hisschakten för garantera en stabil drift. Kone har tagit fram flera alternativa lösningar och styrelsen har kort sagt beslutat sig för uppgardering och modernisering istället för lappa och laga. Efter förhandling med Kone är priset mycket kraftigt nedsatt och efter förhandling med Wästbygg bidrar de med över hälften av investeringen. 

Tryggare nödtelefoner

Högsta prioritet med hissarna är fungerande nödtelefoner och det ska äntligen lösas med de nya kommunikationsmodulerna. Alla boende ska kunna lita på att de i hissarna vid behov kan ropa på hjälp!

Framtidssäkrade

Hissarnas nödtelefoner kommunicerar idag via mobilnät som inom några år kommer stängas ner tillförmån för nyare mobilnät såsom 4G och 5G. Exempelvis har Telia redan aviserad sin plan om att stänga ner 3G-nätet 2023 och 2G/GSM 2025. Med dessa nya moduler kommer hissarna istället kommunicera via 4G och på så sätt slipper föreningen även vidta åtgärder inom något/några år av dessa skäl.

Avstängda under uppgradering

Under uppgraderingsarbetet kommer det tillfälligt några timmar inte gå att använda respektive hiss. Exakta datum förmedlas senare.

Nya funktioner

Uppgraderingen innebär för sin del toppmoderna hissar med den absolut senaste tekniken från Kone! Föreningen blir den första fastigheten i Örebro och bland de första i Sverige med tekniken och kommer vara kundreferens till Kone. Utöver stabilare nödtelefoner och framtidsäkrat chip för mobilnät innebär uppgraderingen också spänande möjligheter med digitala tjänster. Exempelvis blir hissarna redo för leveransrobotar som då själva kan åka hiss, vilket redan provas i huvudstaden, men närmre i tid ligger utökade funktioner i föreningens app. Under hösten kommer medlemmar i appen kunna se hissarnas status och ärenden samt exempelvis när servicetekniker är på plats. Dessutom kommer det även gå att åka hiss med appen utan att behöva klicka på någon hissknapp! Eller exempelvis redan innan man är i fastigheten ropa på hissen när man närmar sig med matkassarna. Mer om detta under hösten och vintern.

Kod för källaren

I samband med uppgraderingen kommer även hissarna justeras så att en kod behöver anges för att kunna åka ner till källaren (-1). Koden kommer fungera dygnet runt, vara olika för varje entré och hittas i appen. (Koden är annan än portkoden.) Justeringen görs med anledning av serie inbrott och skadegörelse.

Brf Gripen 1 i Örebro

I Örebros nya moderna och påkostade stadsdel Södra ladugårdsängen finns Brf Gripen 1 med sina 84 lägenheter. Med närhet till bl.a. centrum, mataffärer, gym, racketcenter, grönområden, golfbana och universitet. Den gröna lummiga innergården är en av flera bekvämligheter i föreningen.

Felanmälan

Anmälan vid fel eller problem görs till olika företag beroende på fel/problem. På sidan Felanmälan finns mer info och kontaktuppgifter.

Läs mer

Styrelsen

Kontakta styrelsen genom e-post styrelsen@brfgripenorebro.se vid frågor eller förslag. Vid akut angelägenhet eller problem se istället sidan Felanmälan.

Läs mer

Flytta IN/UT?

På sidan "In-/utflytt eller sambo" finns tips på saker att tänka på för dig som ska flytta in till eller ut från föreningen.

Läs mer

  Admin   Hitta Brf

Brfify.se - Digitala tjänster för moderna brf:er!