Höjd årsavgift från 1/7

  Viktig nyhet!

Från och med 1 juli ökar föreningens årsavgift med 3%. Hyra för p-plats och extraförråd påverkas inte.

Publicerad 2022-06-22 18:00

Varför höjning?

Styrelser i föreningen har över tid haft som taktik att ungefär följa inflationen och varje år göra små justeringar istället för stora och sällan. Just nu är inflationen i Sverige och flera delar av världen mycket hög vilket påverkar föreningens kostnader, exempelvis räntekostnader för lån. Inflationen i Sverige är just nu 7,3 % (SCB KPI, maj) men i uppdaterad budget bedöms en höjning om 3,0 procent vara tillräcklig.

Avier kommer strax

Avierna för nästa kvartal har avvaktats någon vecka men kommer av Egeryds strax att skickas ut och innehåller då den nya årsavgiften.

 

Frågor & svar

Vad blir min årsavgift?

Årsavgiften ökar med beslutad procent för alla lägenheter men vad det innebär i kronor är olika för olika för lägenheter i och med att årsavgiften är olika sett till andelstal. Ökningen i faktiska kronor är högre för en stor lägenhet med ett större andelstal än en liten med ett lägre andelstal. Här nedan kan du enkelt få en förhandsvisning om vad din nya årsavgift blir:

Påverkan på förändrat ränteläge på ditt eget lån kan du simulera här.

Kan jag påverka årsavgiften?

Enligt föreningens stadgar är det styrelsen som beslutar om årsavgift men denna ska baseras på föreningens kostnader vilket du kan påverka. Exempelvis genom att vara rädd om fastigheten, inte skräpa ner, slänga korrekt i soprummet, följa regler & uppmaningar, hushålla med uppvärmning och att bidra på fixardagar.

Kall- & varmvatten mäts och debiteras individuellt vilket gör att respektive medlem själv kan påverka kostnaden. Elavtal för lägenhet tecknas av respektive medlem på egen hand.

Hyror?

Justering av hyror för p-plats och extraförråd påverkas inte av detta beslut. Justering av extraförråd sker varje årsskifte, se villkor. P-plats justeras även de en gång per år, se nyheter.

Är höjningen tillräcklig?

Ja, det bedömer styrelsen och föreningens ekonomiska förvaltare Egeryds. Detta delvis tack vare att tidigare nämnd strategi har tillämpats, föreningar som gjort tvärt om behöver ofta göra högre höjningar. Vid kraftigt förändrat läge kan ytterligare ökning behövas.

Kommer det fler höjningar?

Vad styrelsen ser just nu behövs inte fler höjningar under det kommande verksamhetsåret, men styrelsen följer världsläget och utifrån beslutad budget. Vid kraftigt förändrat läge kan ytterligare ökning behövas. Med nämnd taktik bör nästa styrelse besluta om liten justering om ett år.

Se avierna digitalt?

Via Egeryds EBK kan du se avierna från föreningen.

Brf Gripen 1 i Örebro

I Örebros nya moderna och påkostade stadsdel Södra ladugårdsängen finns Brf Gripen 1 med våra 84 lägenheter. Med närhet till bl.a. centrum, mataffärer, restauranger, gym, racketcenter, grönområden, golfbana och universitet. Den gröna lummiga innergården är en av flera bekvämligheter i föreningen som ständigt strävar efter att bli bättre.

Felanmälan

Anmälan vid fel eller problem görs till olika företag beroende på fel/problem. På sidan Felanmälan finns mer info och kontaktuppgifter.

Läs mer

Styrelsen

Kontakta styrelsen genom e-post styrelsen@brfgripenorebro.se vid frågor eller förslag. Vid akut angelägenhet eller problem se istället sidan Felanmälan.

Läs mer

Flytta IN/UT?

På sidan "In-/utflytt eller sambo" finns tips på saker att tänka på för dig som ska flytta in till eller ut från föreningen.

Läs mer

  Admin   Hitta Brf

Brfify.se - Digitala tjänster för moderna brf:er!