Vårt boende, en brf!

Vi alla bor i en bostadsrättsföreningen, en brf, och vi har tillsammans investerat i en ekonomisk förening. Men vad betyder det? Jo, en brf är inget klassiskt företag eller hyresvärd där vi som boende är kunder eller hyrestagare. Vi är både aktieägare och kunder samtidigt kan man lite slarvigt säga. Det finns flera viktiga skillnader mellan att bo i bostadsrätt och hyresrätt, både sett till dina skyldigheter och dina rättigheter.

Demokratiskt boende

Det är du och dina grannar som bestämmer! En brfs högst beslutande organ är föreningsstämmor. Det är här stora betydande beslut ska tas. Det är också stämman som utser styrelsen, i vårt fall 3-7 personer. Det är sedan styrelsen som ska förvalta föreningen och fastigheten, se till att vardagen fungerar skulle man kunna säga.

Styrelsens uppgifter

En styrelse har mycket arbete att göra samtidigt som de flesta styrelsemedlemmar har ett heltidsjobb och förhoppningsvis en fritid vid sidan om uppdraget. Det finns helt enkelt inte hur mycket tid som helst för styrelsearbete. Speciellt inte som nu när stämman endast valde 4 av 7 möjliga styrelsemedlemmar. Lagstadgande ansvar och måsten behöver prioriteras före större och kanske roligare projekt. En seriös styrelse tar inte bara beslut på måfå utan tänker igenom och utreder noga inför varje beslut, vilket tar tid även för de minsta besluten. (Snabb googling ger en del skräckexempel på hur illa det kan gå med en oseriös styrelse)

Men vad är det då en styrelse har på sitt bord innan mer "nice to have"? Jo exempelvis:

 

Exempel på "nice to have" som ändå hunnits med genom åren:

Bygger på engagemang

En Brf bygger på engagemang från medlemmarna i så väl det lilla som stora. För vissa innebär det att engagera sig i styrelsearbete, men det innebär inte att resten inte behöver engagera sig eller kan agera som kunder. Exempelvis följa regler, läsa på, komma med konstruktiva förslag, hålla snyggt efter sig osv.

Att följa regler & uppmaningar är viktigt för att bidra till trivseln och att styrelsen kan lägga tiden på mer framåtlutade saker.

Brf Gripen 1 i Örebro

I Örebros nya moderna och påkostade stadsdel Södra ladugårdsängen finns Brf Gripen 1 med våra 84 lägenheter. Med närhet till bl.a. centrum, mataffärer, restauranger, gym, racketcenter, grönområden, golfbana och universitet. Den gröna lummiga innergården är en av flera bekvämligheter i föreningen som ständigt strävar efter att bli bättre.

Felanmälan

Anmälan vid fel eller problem görs till olika företag beroende på fel/problem. På sidan Felanmälan finns mer info och kontaktuppgifter.

Läs mer

Styrelsen

Kontakta styrelsen genom e-post styrelsen@brfgripenorebro.se vid frågor eller förslag. Vid akut angelägenhet eller problem se istället sidan Felanmälan.

Läs mer

Flytta IN/UT?

På sidan "In-/utflytt eller sambo" finns tips på saker att tänka på för dig som ska flytta in till eller ut från föreningen.

Läs mer

  Admin   Hitta Brf

Brfify.se - Digitala tjänster för moderna brf:er!